De term ‘de wet Breyne’ horen waaien, maar geen idee wat het is? Wel, het gaat eigenlijk om de Woningbouwwet die van toepassing is bij de aankoop van een nog te bouwen woning. We geven je graag even mee wat deze wet inhoudt.
Deze wet gaat mee sinds 1971 en werd in het leven geroepen om kopers van sleutel-op-de-deur woningen of kopers van woningen in aanbouw bescherming te bieden. Bovendien garandeert deze wet dat de koper volledig en transparant geïnformeerd wordt en dat er de nodige financiële garanties geboden worden. Als bouwpromotor of projectontwikkelaar deze wet omzeilen? Onmogelijk!
De wet is van toepassing wanneer de verkoper/promotor/aannemer er zich toe verbindt een afgewerkte woning te bouwen, te laten bouwen of te verschaffen Deze wet geldt dus niet enkel op een verkoopovereenkomst, maar ook op een aannemingsovereenkomst. Als bouwheer kun je de wet dus ook inroepen als de aangestelde aannemer in gebreke blijft.
Bij deze wet is de promotor - dit kan een verkoper, aannemer of iedereen zijn aan wie je één betaling doet voor de voltooiing van de werken - aansprakelijk. Ga je in zee met meerdere afzonderlijke partijen of worden alle betalingen uitgesteld tot na de uiteindelijke oplevering, dan is deze wet niet van toepassing.
De wet Breyne staat garant voor een duidelijk schriftelijk contract tussen de partijen. In dit contract moeten de volgende zaken opgenomen worden:
Verder moet er ook in de overeenkomst opgenomen worden dat je minstens 15 dagen voor het afsluiten van de overeenkomst volledig geïnformeerd bent.
Werk je met een niet-erkende aannemer dan zal deze ofwel de afwerking van de woning moeten verzekeren via een voltooiingswaarborg of de integrale terugbetaling aan de koper of bouwheer moeten garanderen bij ontbinding van het contract.
Een erkende aannemer zal een borgsom van 5% van de totale prijs van het bouwwerk moeten vastzetten bij de deposito- en consignatiekas.
Je moet na het afronden van de werken een onderscheid maken tussen de voorlopige en definitieve oplevering. Na de definitieve oplevering begint de 10-jarige aansprakelijkheid te lopen.
Het spreekt voor zich dat alle projecten bij Zabra onder de wet Breyne vallen en dat je dus de nodige zekerheid geniet.